Idre

Idre sameby blir kompetenscentrum

Samebyn i Idre satsar på att bli sydsamiskt kompetenscentrum för slakttekniker.

I ett EU-finansierat projekt har man under hösten och vintern hållit kurser i hur man tar tillvara på gamla samiska slakttekniker i ett modernt slakteri.

Benny Jonsson är arbetsledare vid samebyn i Idre.

- Idag i ett modernt slakteri går det för fort. Vi har utvecklat att ta tillvara på de delar av renen som slöjdarna vill ha. Bellingarna, alltså skinnet som sitter på klövarna på renarna, som slöjdarna vill ha till skor och kläder. Och senor till tråd, säger Benny Jonsson.

Är det viktigt att lära ut det här?

- Ja, i dag slaktas det mesta genom slakteri och då faller de gamla samiska traditionerna. Om man inte gör ett sådant här projekt riskerar de att falla i glömska.

Det är både jägare och renägare från hela sverige som har deltagit i kurserna. Förutom att ta tillvara på gamla samiska slakttekniker har man också som mål att minimera avfallet.

Matilda Eriksson Rehnberg/SR Dalarna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".