FN instiftade Världsvattendagen 1993. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion.

Världsvattendagen i dag

1993 instiftade FN Världsvattendagen, för att uppmärksamma hur många människor som saknar tillgång på rent vatten. Den uppmärksammas idag, den 22 mars.

Och utan att vara medvetna om det importerar vi svenskar stora mängder vatten. Det kommer "inbakat" i olika produkter. Till en läsk går det åt 200 liter vatten bara för att odla fram sockret. Till en tomat går det åt 13 liter vatten.

1,1 miljarder människor lider av akut vattenbrist och 2,6 miljarder människor saknar tillgång till vatten och sanitet. Det rapporterar TT.

Två tredjedelar av jordens yta täcks av vatten men det är till största delen saltvatten. Endast 2,5 procent av all vatten på jorden är sötvatten och av det är det bara en bråkdel som är tillgängligt för människan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista