Arvidsjaur

Steggo vill stärka umesamiskan

Peter Steggo blir samisk språkambassadör i Arvidsjaur. Han talar nordsamiska och pitesamiska, samt läser umesamiska. Steggo säger att alla samiska varitéer måste prioriteras - men eftersom Arvidsjaur ligger inom det umesamiska området så måste stora insatser sättas in för just umesamiskan.

- Det känns ganska bra. Det finns ju inte riktigt några regler för hur det kommer se ut, så jag har stor frihet.

Vad vill du göra då?

- Jag vill stärka umesamiskan, jag tänker mig att man måste aktivera folk i Arvidsjaur och synligöra spårket. Det känns som en lätt sak att börja med, att göra språket tillgängligt för folk.

Hur ska du priorirera de andra samiska varieterna?

- Det beror på vilket behov som finns. Det står ju inte skrivet i lagen vilken varietet som ska vara viktig i Arvidsjaur. Det finns ju redan behov för nordsamiskan men umesamiskan måste stärkas. Så jag kommer lägga stor vikt vid umesamiskan och att få igång ordentlig undervisning. Och även att försöka få igång läromedelsproduktion.

Jörgen Heikki

jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: