Inga Marja Steinfjell. Foto: Frida Fernqvist

Steinfjell ansvarar för sydsamiska språkcentran

Det sydsamiska språket har inte dött förrän den sista som talar det är död. Det säger Inga Marja Steinfjell chef för det sydsamiska språkcentret i Östersund och Tärnaby.

Steinfjell börjar jobbet i dag (måndag 22 mars) och hoppas kunna erbjuda utbildning i samiska till alla som vill ha det och dessutom inspirera fler till att vilja.

Inga Marja Steinfjell är själv same från Nordnorge och kan både syd- och nordsamiska och många andra språk. Hon håller just på med tentor för att bevisa sin formella kompetens i sydsamiska.

Det var i somras som den nya spårklagen togs i riksdagen och den ger nationella minoriteter rätt att lära sig sitt eget språk. Som en följd av det skapades språkcentrat för sydsamiska.

Centrats viktigaste uppgift är alltså att skapa möjligheter att lära sig sydsamiska.

Centret kommer också att bevaka att myndigheterna tar sitt ansvar för minoritetsspråken. Man har till exempel rätt att få barnomsorg och äldreomsorg på samiska liksom all information man vill ha på samiska. Om en kommun blir samisk förvaltningskommun har man rätt att sköta all kontakt med kommunen på samiska.

- Men kommunerna som ansvarar för sina skyldigheter, inte språkcentrat. Vi ansvarar för att människor ska få lära sig samiska, säger Inga Marja Steinfjell.

Britt-Inger Hellström SR Jämtland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".