Kiruna

Kiruna kommun JO-anmäld

En JO-anmälan riktas mot Kiruna kommun, med anledning av kommunens bristande utbud av samisktalande personal inom hemtjänsten.

Vid flera tillfällen har barnen till en äldre kvinna bett kommunen om att deras mor ska få samisktalande personal, detta då samiskan är hennes modersmål och då det efter en stroke blivit svårt för henne att använda svenskan.

Kommunen har svarat att det inte finns samisktalande personal, men nu kräver dottern att det ordnas, med hänvisning till lagen (1999:1175) om rätt att använda samiska hos förvaltningsmyndigheter. Kommunen är skyldig att se till att det finns personal som behärskar samiska, både inom äldreomsorg och barnomsorg.

Modern talar även Meänkieli, men inte heller finsktalande personal har kommunen kunnat ta fram.

Det finns sedan en tid ett medborgarförslag i Kiruna kommun om att starta ett intraprenaddrivet samiskt äldreboende i kommunen. Beslut om förslaget beräknas komma i april.

Frida Fernqvist

frida.fernqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: