Olov Johan Sikku
Sápmi

Fler samer startar förädlingsföretag

Idag säljer de flesta renskötare sina renar till uppköpare och går därmed miste om både jobbtillfällen och miljoner än om man skulle kunna tjäna på att förädla köttet själva.
– Nu har samer förstått att det handlar om mycket pengar. Där finns nämligen bästa förtjänsten, säger Olov Johan Sikku projektledare för Renlycka.

På försäljningen av renkött får renskötarna 70 miljoner. Vilket enligt Sikku motsvarar ungefär en femtedel av vad renköttsmarknaden omsätter. Sikku säger att renskötare går miste om det mesta av de drygt 400 miljoner som den totala marknaden omsätter.
– Det mesta går till idag till större företag, säger Olov Johan Sikku.

Han har i flera år jobbat med att utveckla renköttsmarknaden i projektet Renlycka. Vilket han ser har gett resultat. Idag finns 13 samiska förädlingsföretag som verkat i över tre år. Sex har startats de senaste två åren och mellan åtta och tolv är i startfasen berättar Sikku.

– Nu har samer förstått att det handlar om mycket pengar. Att slakta, röka och laga god mat, det är der den bästa förtjänsten finns, säger Olov Johan Sikku.

Finns det utrymme för fler renköttsförädlingsföretag?
– Givetvis, renköttsbranschen är så liten. Men köttet är av sådan kvalitet att det inte är problem att höja priserna, säger Olov Johan Sikku.

Mer om det här i kvällens SVT Oddasat 17.30.

Lars-Ola Marakatt i samarbete med SVT Oddasat.

lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".