JO granskar Kiruna kommun

En 92-åring i Kiruna får inte hemtjänst på samiska trots stöd i lagen.  Nu granskar JO kommunen. Kvinnans barn har i flera år kämpat för att modern ska få hjälp i hemmet av personal som pratar samiska eller i andra hand meänkieli.

I slutet på förra året anmälde barnen slutligen Kiruna kommun till Justitie Ombudsmannen.

Elisabeth Netteltoft, en av döttrarna är mycket besviken på kommunens agerande. Hon har flera exempel på situationer där personalen inte har bemött mammans önskemål att kommunicera på samiska.

- En gång när en distriktsköterska kom frågade jag ifall hon talade meänkieli eller samiska. Denne skrek nästan till mig att hon pratar ju svenska. Men, säger Elisabeth Netteltoft, det är ju enklare för mamma att prata samiska.

Anna Sunna
anna.sunna@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista