Sápmi möter Gozo i Viva World Cup 2009

Beklagar att Sápmi inte är med i Viva WC

Det samiska fotbollslandslaget väljer i sommar att möta Brasiliens urfolkslandslag istället för att ställa upp i Viva World Cup på Malta. Det är bara att beklaga, menar Håkan Kuorak, ledamot i NF Board.

– Jag tycker det är sorgligt att man väljer att inte spela Viva World Cup på Gozo, säger han.

Varför det?

– Det kommer nya länder hela tiden till NF Board och man får möta annat motstånd och spela många matcher, det var ju det som var tanken när vi startade samiska fotbollsförbundet, att få spela landskamper.

Presidenten i det samiska fotbollsförbundet Mikkel Isak Eira säger till NRK samiradio att man inte har råd att både vara med i Viva World Cup och åka till Brasilien. 

 – Eftersom det finns planer på ett urfolks-VM i Brasilien 2012 så är det intressantare att möta deras urfolkslandslag, säger Eira.

Viva World Cup arrangeras av det NF Board, ett förbund för länder och regioner som inte är med i det internationella fotbollsförbundet FIFA.

Sápmi var med och fick igång Viva World Cup

Sápmi var med och bildade NF Board och fick igång Viva World Cup, därför tycker Håkan Kuorak att det är dåligt av Sápmi att inte ställa upp nu och  för spelarnas skull hade Viva World Cup varit bättre, säger han.

– Jag tror det har ganska stor betydelse för alla samiska fotbollsspelare som ser fram emot att få delta i det samiska landslaget, och att få spela fyra, fem matcher i Viva World Cup istället för att bara spela en match mot Brasiliens urfolkslandslag, där man inte ens vet kvaliteten på det laget.

Enligt Kuorak är det alltfler som vill bli medlem i NF Board - Viva World Cup växer, och det är inget som påverkas av Sápmis avhopp, säger han

– Nej, inte för NF Board får det konsekvenser, för det kommer ju ständigt in nya medlemmar och ganska tunga medlemmar, så i det här läget är det nog ganska synd om Sápmi som inte är med på båten.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista