Kiruna

Rekrytering av kanslichef kan dra ut på tiden

Det är osäkert om en ny kanslichef på Sametinget kommer att tillsättas i dag. Men under dagen träffar Sametinget en av de två som är aktuella för tjänsten.

Styrelseordförande Sara Larsson berättar att de kommer ha förhandlingar under dagen.

- Någon av personerna kan passa, men det kan också bli så att ingen av dem är chefen vi söker, säger Sara Larsson.

Hon fortsätter.

- Viktigast är att personen har kunskap om den samiska kulturen och språket, säger Sara Larsson. Men Sametinget har garderat med att skriva att det är meriterande, alltså inget krav. Dessutom är ledarerfarenheter viktigt, påpekar Sara Larsson.

Varför är rekryteringen så hemlig?

- Rekryteringsbolaget har gått ut med förfrågningar till i princip vem som helst. De människor som kontaktats är inte arbetssökande utan har blivit kontaktade av rekryteringsbolaget. Det blir offentligt när väl personerna sökt jobbet. Sen vill jag heller inte riskera att göra fel. Vi får under mötet idag ta ställning hur mycket vi kan offentliggöra, säger Sara Larsson.

Lars-Wilhelm Svonni har sökt jobbet som kanslichef. Det är den enda handlingen som Sameradion fått tag i.

Är han fortfarande aktuell för tjänsten?

- Det vill jag inte kommentera, säger Sara Larsson.

Idag är Ann-Christin Samuelsson tillförordnad kanslichef. Enligt flera källor på sametinget har stämningen på arbetsplatsen blivit bättre när förra chefen Ulla Barruk Sunna lämnat Sametinget. Och nu får Ann-Christin Samuelsson fortsätta i några månader till som tillförordnad kanslichef. Hon har egentligen tjänsten som ekonomichef.

Förutom kanslichefen kommer tinget att anställa fem nya personer, tre språkkonsulenter, en webbredaktör och en utvecklingsledare. Av spåkkonsulenterna kommer två att sitta i Tärnaby och en i Östersund. Webbredaktören och utbildningsledaren kommer troligtvis båda sitta i Kiruna, det uppger nuvarande kanslichef Ann-Christin Samuelsson.

Rekryteringen av dem beräknas bli klar till påsk.

Frida Fernqvist och Lars-Ola Marakatt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: