URANDEBATTEN RIKSDAGEN

Ovisst in i det sista

Det kan bli en rysare när riksdagen på torsdag ska rösta om uranprospektering. Den röd-gröna oppositionen kan med hjälp av ledamöter från Centerpartiet fälla regeringsalliansens linje. Det innebär att det kommunala inflytandet över uranprospekteringar kan stärkas.

Nio ledamöter från Centerpartiet har mot regeringsalliansens linje lämnat in förslag till riksdagen om att kommunerna ska få möjlighet att neka uranprospektering.

Den röd-gröna oppositionen stödjer dessa förslag - det innebär att det endast krävs att fyra ledamöter från regeringsalliansen röstar med oppositionen för att regeringens förslag ska falla.

- Jag röstar med oppositionen, säger Centerpartisten Eva Selin Lindgren.

När frågan debatterades i riksdagen i kväll satte Miljöpartiets Per Bolund press på Centerpartiets ledamöter och pekade på att partiet har ett stämmobeslut på att öka kommunernas inflytande över uranprospekteringen.

- Vi hjälper Centerpartiet att genomföra sitt stämmobeslut. Det enda som krävs är att Centerpartiet röstar på sina egna motioner. Upp till bevis!, sa Bolund från talarstolen.

Men det blir en strid på kniven när riksdagen ska rösta i frågan.

Efter att uranfrågan har behandlats i riksdagens näringsutskott så anser flera av Centerpartiets förslagsställare att de fått igenom sina ståndpunkter och därför ansluter de sig trots allt till regeringens linje.

Enligt Svenska dagbladet kommer dock minst två Centerledamöter och en före detta moderat att stödja oppositionen, det krävs därför att minst en ledamot till röstar med oppositionen.

Per Åsling från Jämtlandscentern är en av ledamöterna som lämnat in förslag om kommunalt veto mot uranprospektering.

Han säger att han kommer att lägga ner sin röst vid dagens omröstning.

- Jag är inte beredd att i en så viktig fråga för Jämtland rösta mot min egen motion. Men jag har inget annat att rösta på som uppfyller mina krav, säger åsling.

Centerns gruppledare Roger Tiefensee är ändå säker på att regeringens linje till slut vinner.

- Jag har svårt att bedöma mediespekulationer. Jag tror ändå vår linje vinner, säger Tiefensee.

Jörgen Heikki, SR Sámi Radio
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".