Ann-Helen Laestadius Foto: Mikael Hägg

Författaren till SMS från Soppero överraskad över kritiken

Översättningen av boken SMS från Soppero har kritiserats starkt av professor Mikael Svonni och för författaren Ann Helen Leastadius kom det dåliga omdömet som en chock.

– Jag tycker det är jättetråkigt, det är en så stor sak att få sin bok översatt till samiska. Det kom som en total överaskning för mig att man har hittat sådana fel och det tråkiga är att jag inte kan läsa samiska själv, så kan jag inte avgöra om det stämmer. Jag gissar att professorn inte har fel, men jag är ledsen, jätteledsen att det är blivit så.

Vad kommer du att göra åt det?

– Jag har sagt att jag gärna villl att någon utomstående eller någon som är bra på språket helt enkelt granskar språket och ser efter om det är så att det är genomgående fel i hela boken. Då borde man kanske fundera på att man måste göra om eller översätta på nytt. Men om det handlar om enstaka fel, då tänker jag att det kan hända de flesta översättninger. Alla kan göra mistag. Som sagt, jag inventar och ser vad som händer när fler får läsa och tycka till.

Hur viktigt tycker du det är att språket är korrekt?

– Det är klart att man tycker att det ska vara korrekt, framför allt om boken ska användas i någon slags undervisning. Också med tanke på att det finns så få böcker som är på samiska. Man vill ju att samiska barn och alla som kan samiska ska kunna läsa litteratur på sitt eget språk och då är det viktigt att språket är korrekt.

Podium skriver i ett mejl att de ska granska översättningen. Visar det sig att det finns spårkliga brister ska boken korrigeras.

Tidigare artikel:

Johnny Skoglund
johnny.skoglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista