Marita Stinnerbom. Foto: David Rydenfalk

Renbetesprojekt visar viktiga betesområden

Hela renbetesområdet där Vilhelmina norra bedriver renskötsel är viktigt och känslig för störningar av exempelvis vindkraftverk. Det anser Vilhelmina norra sameby som i flera år, med hjälp av gps-koordinater, har följt hur renarna rör sig.

Marita Stinnerbom är medlem i Vilhelmina norra sameby och hon oroas över exploateringarna.

 - Samebyarna är otroligt anfallna utav vindkraftparker, utav skogsbruket, utav alla sorts exploatörer, utav gruvnäringen. Västerbotten är verkligen nu invaderad från alla de håll och det här är ett sätt, en metod som ska hjälpa oss att dokumentera att renarna använder hela området.

Gemensamt projekt
Vilhelmina norra sameby driver projektet tillsammans med Umeå universitet och SLU för att se över renarnas markanvändning.

I och med projektet "GPS på ren", har Vilhelmina Norra sameby haft sändare på renar när man haft bra betesår och dåliga betesår, när man har utfordrat och när det varit dåliga betesår när renarna fått röra sig fritt.

Projektet innebär att man sätter samman de gps-märkta renarnas koordinater med de nyckelområden som är kända sedan tidigare. På så vis kan man se vilka områden som under dåliga betesår är viktiga för renarna att ha kvar.

- I och med att man har positioner på renarna under fem års tid kan vi lätt dokumentera vilka beten som renarna själv väljer, säger Marita Stinnerbom.

Finns det inte någon risk att materialet ni får fram kan användas av andra på fel sätt. Här ser vi att nu är inte renarna där då kanske någon som vill bygga en vindkraftpark säger att: ni använder inte den här marken så mycket så varför ska inte vi... Finns det inte någon sådan risk?

- Renarna använder ju i stort sett hela samebyns betesland och då kan vi bättre visa att hela vårt betesland är viktigt för oss.

Sametinget har finansierat projektets första år och tidsplanen beräknas vara två år.

David Rydenfalk
Sveriges Radio Västerbotten/Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".