1 av 2
Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
2 av 2
Solveig Ternström
URANOMRÖSTNING

Inget kommunalt veto mot uranprospektering

Med tre rösters övervikt vann regeringen idag uranomröstningen.
Två centerpartister röstade med oppositionen.

Med tre rösters övervikt vann regeringen idag uranomröstningen.

Två centerpartister röstade med oppositionen.

Nio ledamöter från Centerpartiet hade mot regeringsalliansens linje motionerat om att kommunerna ska få möjlighet att neka uranprospektering.

Den röd-gröna oppositionen har gett sitt stöd dessa förslag vilket innebar att endast krävdes fyra röster till för att fälla regeringens förslag.

Men när riksdagen i dag röstade i frågan vann regeringsalliansen med röstsiffrorna 133-128, eller med 132-129 eftersom en Socialdemokrat tryckte på fel röstknapp.

Två Centerpartister röstade med oppositionen; Eva Selin Lindgren och Solveig Ternström.

- Jag tycker den partipolitiska kulturen är egendomlig när man ska lyda till varje pris och gå emot sitt eget samvete, säger Solveig Ternström, (C).

Av de nio Centerpartister som skrivit motioner om att införa kommunalt veto mot uranprospektering, röstade endast Eva Selin Lindgren med oppositionen.

Per Åsling och Ulrika Carlsson deltog inte i omröstningen medan Sven Bergström, Staffan Danielsson, Sofia Larsen, Lennart Pettersson, Annika Qarlsson och Birgitta Sellén röstade på regeringsalliansens förslag.

I praktiken röstade dessa ledamöter ner sina egna förslag - men de anser sig nöjda med en kompromiss som alliansen tagit fram i näringsutskottet. Där sägs att regeringen ska se över frågan och återkomma till riksdagen.

Alliansens främsta argument till att tillåta uranprospektering är att det även ger en bild av övrig mineraltillgång i markerna.

- Är det nåt som gagnar Sverige så är det gruvnäringen, säger Ola Sundell, (M).

Jörgen Heikki, SR Sámi Radio
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".