Tomas Nejne, Vilhelmina Södra sameby, oroas över ökade markexploateringar. Foto: David Rydenfalk

Markexploateringar oroar

Attraktiva fjällområden. Så löd rubriken för konferensen som under två dagar hållts i Vilhelmina. Men det är inte alla som är nöjda med intrycken från konferensen.

 – Man blir alltid oroad när det pratas markexploateringar, vindkraft, gruvor, vattenregleringar, allt som tar mark i anspråk som renskötseln behöver.

Konferensen anordnades av Tillväxtverket som haft ett uppdrag från regeringen att titta på fjällområdet och tillväxtfrågorna. Konferensen i Vilhelmina var en delredovisning i det arbetet.

Jan-Olof Andersson, kommunalråd i Strömsund tycker att det varit intressant att höra de statliga myndigheternas syn på tillväxtfrågorna.

 – Vi har ett starkt stöd ifrån tillväxtverket och ifrån Länsstyrelsen och statliga myndigheter när det gäller våra tankar kring samarbetet mellan södra lappland och norra Jämtland.

Men vad har man för nytta egentligen att utveckla fjällområdena?

 – Vi har ju ett bekymmer idag med skolor och annat där det blir färre och färre elever, och det blir svårare och svårare för de som bor kvar att stanna.

Tomas Nejne i Vilhelmina södra sameby tycker inte man kan säga att man kommit fram till något under konferensen. Det har mer handlat om att tillväxtverket visat vad det finns för planer och vilka möjligheter kommunerna har att ta del av det. För rennäringen har det inte kommit fram något nytt, utan Tomas Nejne tycker sig ha fått negativa intryck utifrån sitt perspektiv.

 – Det finns exploatörer som kör över allt och alla för att uppnå sina mål.

Men hur ser du på det här med att till exempel skola och hemtjänst kan samarbeta kommunerna emellan?

 – Ja, jag har full förståelse för kommunernas strävan och på vilket sätt som dom räknar, men jag tycker att jag måste se ur renskötselns synpunkt och där kommer vi lida en oerhörd skada.

David Rydenfalk
david.rydenfalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".