Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Anders Ruuth, ordförande Östra Kikkejaurs sameby. Foto: Anna Sunna
2 av 2
Utfodring av renar. Foto: Frida Fernqvist.

Renbeteskris i Östra Kikkejaurs sameby

Östra Kikkejaurs sameby ansöker om en halv miljon kronor i katastrofeskadeersättning från Sametinget. I norra delarna av samebyns område är betet totalt låst. Samebyn har varit tvugna att stödutfodra renarna sedan december.

– Det finns inga andra marker då delar av områdena nedanför stambanan också har dåligt bete. Så det finns inga andra alternativ än utfodring, säger Anders Ruuth, ordförande i Östra Kikkejaurs sameby.

I Östra Kikkejaur har det varit dåliga betesförhållanden hela vintern. Därför har de varit tvungna att utfodra renarna sedan mitten av december. Nu har samebyn sökt 550 000 kronor i katastrofskadeersättning från Sametinget, berättar Anders Ruuth.

– Inget svar har kommit ännu från dem, man lever med en osäkerhet. Men man är ju tvungen att vidta åtgärder för att få renarna att överleva. Det brukar dröja ibland ända till juni innan man får svar, säger Ruuth.

Hur har ni haft det tidigare vintrar?

– I fjol var det ganska dåligt bete. Vi fick utfodra renarna men sökte aldrig katastrofstöd. De senaste fyra vintrarna har varit kämpiga och tagit hårt på renstammen, säger Anders Ruuth.

Hur drabbar det här er?

– Det är naturligtvis ett hårt ekonomisk avbräck. Det tas i många ändar - Vi har ett hårt rovdjurstryck och den här vintern har vi haft oerhört få kalvar att slakta, säger Anders Ruuth.

Johnny Skoglund
johnny.skoglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".