Hjälmkrav på snöskoter förbereds

Det kan bli obligatoriskt att använda hjälm för alla som kör snöskoter eller fyrhjuling. "Jag tror nog att vi kommer med ett förslag till regeringen om det under senhösten", säger Jenny Rosén, utredare vid Transportstyrelsen till TT.

 Bakgrunden är de många allvarliga olyckor som varje år inträffar med snöskotrar och fyrhjulingar. Senast i helgen inträffade två snöskoterolyckor med dödlig utgång i Jämtland.

-Hjälmkrav skulle kunna påverka dödstalet, det ser vi direkt, säger Jenny Rosén.

Förra året dog fem personer och 17 skadades svårt vid fyrhjulingsolyckor, enligt statistik från Trafikverket. Fem personer omkom vid snöskoterolyckor.

Jenny Rosén hänvisar till en studie om fyrhjulingsolyckor som gjorts vid Norrlands universitetssjukhus och som visade att fyra av tio dödsolyckor eller olyckor med svåra skador hade fått lindrigare följder om förarna haft hjälm på sig.

Transportstyrelsen utreder nu vilka konsekvenser ett hjälmkrav skulle få för till exempel renskötare och skogsarbetare som använder snöskoter eller fyrhjuling i arbetet.

-De som arbetar i skogen kanske kör en bit och stannar för att arbete, och förflyttar sig sedan igen. Vi tittar lite på vilka komplikationer som finns. Möjlighet finns ju att tillåta undantag för hjälmkrav på liknande sätt som gäller de som håller på med sophantering eller vissa budtransporter. De måste inte ha säkerhetsbälte på sig hela tiden, säger Jenny Rosén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista