MINORITETSHÄLSA

Urfolksperspektiv glöms bort menar SSR

Folkhälsoinstitutets rapport om de nationella minoriteternas hälsa bemöts med kritik.
Anders Blom, förbundsdirektör på Svenska samernas riksförbund, SSR tycker att det stora problemet med den är att man gjort en gemensam rapport för alla landets minoriteter.

Folkhälsoinstitutet fick i uppdrag av regeringen att göra en kartläggning av de nationella minoriteternas hälsa och rapporten är nu klar. Bland annat föreslås att det ska startas kunskapscentrum för landets minoriteter. Centrumen är tänkta bland annat att stötta landstingen och jobba med hälsofrämjande insatser.

- Man är väldigt ovillig att prata om urfolk när det gäller samer i Sverige. Man vill hellre se dem som ett nationell minoritet. I och med att man är ett urfolk så är man ett folk, med vissa folkliga rättigheter, säger Anders Blom.

- I och med att man väljer att inte prata om det i urfolkstermer så är man inte bunden av internationella folkrätten och konventionerna på samma sätt. Man tar alltså bort en del av de folkliga rättigheterna som samer trots allt har. Det är ju viktigt att säga att vi inte undervärderar de andra minoriteterna men vi menar att ska man titta på samer så kan man inte göra det i ett minoritetsperspektiv utan man måste göra det i ett urfolksperspektiv, säger Blom.

Anders Blom är positiv till och tycker att det i allra högsta grad behövs särskilda kunskapscentrum för samer, men att det då ska vara ett specifikt centrum för just samerna.

- Att vara renskötare är Sveriges farligaste yrke. Med hög överdödlighet och skadorisk. Men det finns ju inget företagshälsovårdssystem för dessa företagare. Ett sådan här center skulle kunna jobba med strategiskt övergripande inom det området, säger Blom.

Frida Fernqvist, SR Sameradion
frida.fernqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista