MINORITETSHÄLSA

"Inget nytt i hälsorapporten"

Kritiken mot Folkhälsoinstitutets (FHI:s) minoritetshälsorapport fortsätter. Per Sjölander, professor vid Södra Lapplands forskningsinstitut säger att den fakta som visas upp är gammal och ser en stor fara i att man bara fortsätter att skriva utredningar istället för verkligen göra något för att hjälpa.

– Det värsta som kan hända är att man fortsätter att utreda och utreda utan att komma till några konkreta åtgärder mot det vi redan vet om den ohälsa som finns. Det vi vet är att renskötarna har det psykiskt dåligt, man mår dåligt och tar livet av sig i högre utsträckning än andra. Det finns också arbetsmässiga problem i rennäringen som man inte gör något åt.

Så risken är att man istället för att hjälpa bara fortsätter att skriva utredningar?

– Ja det är det, och det är enligt svensk tradition, man skriver utredning på utredning. Kanske om tio år att man tycker att man tillslut kan göra något åt det.

Sjölander tycker att det finns ett stort behov av att utreda hur minoriteter mår och han menar att det råder stor brist på systematik i forskningen på minoriteter. Därför tycker han att initiativet till rapporten är god, även om den fick en för kort beredningstid på endast ett och ett halvt år.

– Uppdraget var helt enkelt kasst. Ogenomtänkt hastverk där man förväntade sig att minoritetsgrupperna efter sekler av diskriminering skulle lämnas ut medlemsregister och annat till en svensk myndighet. Det man nu presenterat är hälsouppgifter som man inte kan jämföra med hur hälsoläget ser ut i majoritetsbefolkningen. Så det är mycket bristfälligt.

Finns det något som är positivt med rapporten?

– Ja, att man har tagit ett initiativ att göra den... Men för samernas del har det ju inte lett till något nytt alls. Det som står är sådan fakta som finns i den kunskapsöversikt som vi gjorde till Sametinget för ett och ett halvt år sen. Så ingenting är nytt.

Läs om SSR:s kritik här:

Frida Fernqvist

frida.fernqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista