RUVHTEN SIJTE

Oppositionsparti uppmanar sametingets styrelse att agera

Oppositionspartiet Samernas ordförande Anders Kråik uppmanar nu sametingets styrelse att agera när det gäller minskat renantal i Ruvhten Sijte.

Enligt ett beslut i regeringsrätten måste några renägare minska sitt renantal med 1 500 renar innan den första juni eftersom det finns för många renar i Ruvhten.

Anders Kråik skriver i ett brev till sametingets styrelse att sametinget tagit ett principbeslut om att tvångsminskning av renar ska ske procentuellt i samebyarna.

Kråik uppmanar därför sametingets styrelse att verka för att länsstyrelsen inte genomför beslutet om att endast några renägare ska minska sitt renantal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista