Stugstrid sätter fokus på renskötselrätten i Norge

Bardu kommun i Nordnorge hävdar att ett antal renvaktarstugor vid sjön Altevann tillhörande medlemmar i Saarivuoma sameby är svartbyggen - Saarivuoma sameby hävdar att renskötselrätten ger dem rätt att sätta upp stugor utan bygglov.

- Det här är en fråga om våra rättigheter. Vi har Altevanndomen från 1968. Är det så att de vill driva den vidare, då måste vi gå till botten med det. Då får vi se är det en dom från Högsta domstolen som gäller eller är det något som det kan beslutas om år från år, säger Per Anders Nutti, ordförande i Saarivuoma sameby.

Saarivuoma sameby hävdar att den så kallade Altevannsdomen från Högsta domstolen i Norge ger samebyn vissa rättigheter till området vid Altevann. Kommun å sin sida vill inte ta hänsyn till Altevanndomen, det här handlar enbart om kommunala bygglovslagar enligt Per Åke Heimdal, chef på Bardu kommuns plan och utvecklingsavdelning.

- Kommunen värderade att de argumenten inte kunde användas här. För att de hade ingenting med byggningsloven att göra. Det var ILOkonventionen och Altevannsdommen, men de kan inte styra över norsk byggningslov, säger Per Åke Heimdal, chef på bygg och utvecklingsavdelningen i Bardu kommun.

Hos fylkesmannen, den norska motsvarigheten till länsstyrelsen, där saken om Altevannstugorna nu ligger är de inte klara med vilken betydelse Altevanndomen och internationella konventioner kommer att ha.

- Men det är klart både domen och andra relevanta ting vill vi sätta oss in i innan vi tar beslut, säger Jan Peder Andreassen, avdelningschef på Fylkesmannens i Tromsös rättsavdelning.

Det spelar alltså in när ni bedömer ärendet?

- Det kan jag inte svara på nu, det är saker som vi måste se närmare på när vi kommer tillbaka till Tromsö för att se om och vilken betydelse det kommer att ha, säger Andreassen

En del ser på det här som en principiell viktigt ärende, som kan visa på om svensk renskötsel går före norska regler. Hur ser du på det?

- Problematiken med svensk renbete reser ju en del frågor som på ett sätt måste behandlas på en högre nivå än norska Fylkesmannen. Det vi i första omgång måste göra nu är att avgöra den konkreta klagesaken som vi har i behandling, säger Andreassen.

Anna Sunna
anna.sunna@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista