UMESAMISKA

Besvikelse när umesamiskan får nej

Om umesamiskan hade blivit ett eget skriftspråk så skulle användningen öka och språket stärkas.
Det anser Peter Steggo, språkambassadör som särskilt vill värna umesamiskan.

I förrgår beslutade samiska språknämnden att umesamiskan inte ska godkännas som skriftspråk.

- Det var både väntat och inte väntat. Jag vet att många blir väldigt besvikna. Men som jag förstått det så har man haft det som inställning redan tidigare att man inte vill godkänna umesamiskan, säger Peter Steggo, språkambassadör vid Arvidsjaurs kommun.

Men det finns fortfarande hopp för umesamiskan- David Jonasson, ordförande i samiska språknämnden säger att det kan bli ett eget skriftspråk om man gör de mindre justeringar som professor i samiska språk, Pekka Sammalahtti har föreslagit. Om det blir så skulle det lösa flera problem, menar Peter Steggo.

- Om det blivit godkänt som skriftspråk så hade det blivit lättare att tex kunna använda det på skyltar eller sådant material som vi vill lägga ut på hemsidan, säger Steggo.

Henrik Barruk som länge kämpat för umesamiskans överlevnad säger i en kommentar att språkrådets beslut är diskriminerande för en folkgrupp som vill återta sitt språk.

Barruk menar också att det marginaliserar umesamerna.

Frida Fernqvist, SR Sámi Radio
frida.fernqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista