MINORITETSHÄLSA

Positivt med kritik tycker utredare

Folkhälsoinstitutets minoritetshälsorapport har kritiserats från olika håll.
En kritik som framkom var att rapporten inte innehöll några nya fakta.
Men det tycker ansvarig utredare är positivt.

Folkhälsoinstitutets minoritetshälsorapport har kritiserats både av Svenska samernas riksförbund och av professor Per Sjölander, vid Södra Lapplands forskningsenhet.

Saman Rashid är avdelningschef vid FHI och den som skrivit rapporten:

- Det är ju skönt på ett sätt. I vetenskapen bekräftar man tidigare resultat. Att man inte kommit till något nytt ser jag som positivt, säger Rashid.

Han menar att utifrån den här rapporten är de medvetna om problemen som finns och kan därför också göra något åt det.

"- Vi kan vara säkra på att det finns problem och att något måste göras och det är det uppdraget har gått ut på, säger Rashid.

SSR ifrågasatte varför rapporten klumpat ihop fem minoriteter i en rapport. Anders Blom, förbundsdirektör, anser att samerna som urfolk på det sättet missar viktiga rättigheter.

Saman Rachid förklarar det med att uppdraget handlar om minoriteter och där finns inte plats för särbehandlingar.

- I uppdraget ska vi inte särutreda samer som ursprungsbefolkning. Uppdraget handlar om minoriteter och i uppdraget är samer betraktade som en minoritet.

Men Saman Rashid berättar också att uppdraget inte varit lätt, då det saknas register över landets minoriteter:

- Den här typen av studier är väldigt komplexa, för vi har i ga register över minoritetsfolken. Det blir mycket gissningar och väldigt väldigt svårt för oss som studerar det här. Jag brukar säga att det är en forskares mardröm, säger Saman Rashid.

Frida Fernqvist, SR Sámi Radio
frida.fernqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista