UMEÅ/TROMSÖ

Universitet samarbetar

Universiteten i Umeå och Tromsö skriver avtal om utvecklat samarbete inom forskning och om gemensamt arbete i världskonkurrensen om pengar till forskningen.

Rektorerna för Tromsö och Umeå universitet har på plats i Umeå skrivit under avtalet.

Rektorn för Umeå universitet, Göran Sandberg, konstaterar att vare sig universitetet i Umeå eller Tromsö är stora eller betydelsefulla globalt, men de båda är världsbäst på vissa saker och ska bibehålla det och bli världsbäst på fler områden. Universitetet i Tromsö har dessutom försteg före Umeå genom ett påbörjat samarbete med det federala universitetet i Archangelsk i norra Ryssland.

Det ryska universitetet är bland annat intresserat av utvecklingen i Tromsö av ett universitet inom flera olika discipliner som naturvetenskap och humaniora, hälsovetenskap och konst bland annat, säger rektorn Jaarle Aarbakke. I det har Tromsö universitet i sin tur haft Umeå universitet som förebild.

Universiteten i Umeå och Tromsö samarbetar redan idag i forskningsprojekt om möjligheten att använda arktiska mikroorganismer till läkemedel och nya antibiotika. Det är samtidigt ett exempel på anslag man fått från olika finansiärer som förmodligen varit omöjligt utan att projektet varit gemensamt, tror rektorerna för de nordskandinaviska universiteten.

 – Dessutom utbildar vi piloter, påpekar Jaarle Aarbakke med ett leende. Vi är en bra startpunkt för bättre flygförbindelser över kölen till Umeå, tycker han och gör reflektionen att Tromsö har bättre flygförbindelser med Archangelsk än med Norrlands huvudstad.

Men allvaret i resonemanget om förbindelser mellan Nordnorge och Nordsverige gäller kanske i första hand utbyte av studenter. Idag är nord-sydliga utbyten vanliga, men det finns utveckling i väst-östliga utbyten också, tryckte Aarbakke på.

Det handlar både om de båda universiteten och om hela denna nordliga världsdels framtid.

Tommy Engman, Sveriges Radio Västerbotten
tommy.engman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: