TÄRNABY

Teatersamarbete återupptas

Det verkar ordna sig för Åarjel Samien Teahter i Tärnaby. Verksamheten har gått på sparlåga en längre tid och sedan ett år tillbaka har man stått helt utan lokaler. Nu har Giron Sami Teater i Kiruna tagit ett första steg till att på nytt ta upp samarbetet, trots stora svårigheter att finansiera den egna verksamheten.

- Åarjel Samien Teahter har inte fått sina anslag uppräknade en enda gång på 15 år och gör man en lätt överslagsberäkning så ser man att det handlar om pengar i miljonklassen som vi har förlorat i köpvärde, säger Giron Sami Teaters chef Lena Engqvist Forslund.

Det gör att att det inte är möjligt att bedriva professionell verksamhet på två orter med fast personal och fasta produktionsmedel. Även om man inte kommer att ha någon fast personal i Tärnaby, så har man tänkt sig ett samarbete med Åarjel Samien Teahter.

Amatörteatern har inte varit med och satt upp någon föreställning sedan 2005 och samarbetet med Samiska teatern i Kiruna upphörde 2007. För ett år sedan förlorade Storuman kommun lokalen i folkets hus i Tärnaby, sedan dess har teatern i inte heller haft någon lokal. Men från och med i år får Samiska teatern istället ett verksamhetsbidrag på 200 000 kronor från Storuman kommun.

- Den här konstruktionen som vi gör nu med ett verksamhetsbidrag där vi är fria att använda en del av de pengarna till att hyra den sortens lokal som vi behöver är en mycket bättre överenskommelse, säger Lena Engqvist Forslund.

Hon säger vidare att skattebetalarna i Storuman kommun kommer att få ut bra av dom tvåhundratusen som Storuman lägger i en pott som ska gå till ungdomsverksamhet och samarbete med amatörerna.

- Det är en väldigt viktig verksamhet att satsa på, och framförallt på det uppväxande släktet och på dom som vill göra teater på sin fritid och jobba med den kulturyttringen, säger Lena Engqvist Forslund.

David Rydenfalk
david.rydenfalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: