Stora jordskred i fjällen

Ytterligare en lavin gick på måndagsmorgonen och medförde stora skador i det redan drabbade området kring Ritsem och Stora sjöfallet. I Tärnaområdet i Västerbotten är flera vägar avstängda på grund av jordskred.

Sent på söndagskvällen lyfte de sista räddningshelikoptrarna från området.

Sammanlagt var det under gårdagskvällen hundrasjuttiofem personer som undsattes - totalt har det varit flera hundra fjällbesökare som i helgen evakuerats från området efter att vägen i området blockerats av stora grus- och lermassor.

Det första stora skredet inträffade tidigt på lördagsmorgonen mellan Sourva och Vakkutavaare. På förmiddagen inträffade ett ännu större i närheten. Skreden har dragit med sig jord och stenar och på vissa håll ligger det tre meter höga massor på vägen.

Gällivare kommun kopplade under helgen in sin krisberedningsorganisation. Den beslutade att helikoptrar skulle sättas in för att undsätta folk. De första transporterna gick från Vakkutavaare på lördagskvällen. På söndag sattes ytterligare transporter in för att ta hem hundratals personer från Ritsem.

Även Hemavan-Tärnaby området har drabbats av jordskred och ras under helgen. Det är fortfarande begränsad framkomlighet på E 12:an men vägen är nu öppen för persontrafik och även tung trafik. Per-Mats Öberg, krisledare för Trafikverket Nord redogör för läget i de drabbade områdena i Västerbotten.

- Väg 1117 är avstängd förbi Laisholm och väg 1088 är stängd i vissa partier. Vi undersöker läget just nu men vissa avstängningar varar ända till onsdag, om det nu inte rasar mer. Vi hoppas på minusgrader men SMHI har gått ut med en Klass 2-varning och höga vattenflöden, säger Öberg.

Mer info om trafikläget på: 

Tora Lindberg
tora.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: