SAMERÅDETS ORDFÖRANDE:

"ILO-frågan bör avgöras i september"

Sverige gav inget löfte om ILO 169 vid FN-förhöret för drygt en vecka sedan.
Nu väntar Samerådets ordförande Mattias Åhren slutligt svar från Sverige i september

I förra veckan kom den första preliminära rapporten efter förhöret med Sverige i FN:s råd för mänskliga rättigheter.

I sitt skriftliga svar till FN gav Sverige inget löfte om en ratificering av ILO-konventionen 169 om urfolks rättigheter.

Samerådets ordförande Mattias Åhrén som följde förhöret i Geneve väntar sig nu ett slutligt svenskt ställningstagande om ILO 169 när rapporten i september ska slutbehandlas av FN.

- Ja, så känns det. Har Sverige en ambition att ratificera så säger man det i september. Säger Sverige nej visar det att man aldrig haft en tanke på att ratficera, säger Åhrén.

Det var Bolivia som under förhöret uppmanade Sverige att ratificera ILO-konventionen 169.

Från Bolivia kom även uppmaningen om att Sverige måste kunna garantera samerna finansiell hjälp för att kunna försvara sina rättigheter i domstol.

Även på den uppmaningen vill Sverige återkomma med svar i september och Mattias Åhrén menar att Sverige har ett tryck på sig.

- FN har tidigare gett uttryck att detta är Sverige skyldigt att göra och säger Sverige nej får det givetvis följdverkningar på Sveriges trovärdighet.

Från Grekland kom uppmaningen av via grundlagen stärka samernas ställning - och det säger sig Sverige beredd att göra.

Jörgen Heikki, SR Sámi Radio
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: