SAMETINGET

Jonsson slutar som partiledare

Jakt- och fiskesamernas ordförande Håkan Jonsson slutar som partiledare om ett år.
Det beskedet gav han medlemmarna på årsmötet i Sorsele under helgen.

Jonsson var med och startade partiet 1993 och har suttit som partiledare sedan -94.

- Det är svårt att hålla samma glöd under så otroligt lång tid, även om det varit jätteroligt att jobba politiskt inom sametinget.

Kommer du att fortsätta med politiken?
- Ja absolut, jag tror att jag kommer jobba politiskt mer eller mindre i hela mitt liv, men mer i skymundan, säger Jonsson.

Kommer du kandidera i nästa Sametingsval?
- Ja, eventuellt, då får jag se om tre år om jag gör det.

Håkan Jonsson har som partiledare närmast blivit synonymt med Jakt- och fiskesamerna, något han tror framförallt massmedia har bidragit till

- Men jag tror att ute bland folk så är Jakt-och fiskesamerna mycket större än så. Men å andra sidan inser jag också att den som nu kommer att ta över ordförandeklubban efter mig kommer inte att få en alldeles lätt uppgift. Jag tror inte att det här kommer att spela en stor roll, det kommer bara vara positivt för partiet, säger Jonsson.

Håkan Jonsson är den politiker i sametinget som fått överlägset flest personkryss i de senaste valen - en stor anledning kan vara att övriga partier fokuserar väldigt mycket på Jakt- och fiskesamernas politik, menar Jonsson.

- Jag tycker väl att ibland har jag fått hjälp av andra politiker i sametinget i och med att man har fokuserat väldigt mycket på mig och Jakt- och fiskes politik - vilket har gjort att man stått och valt mellan mig och andra, säger Jonsson.

Finns det andra personer som kan ta över ordförandeklubban nästa år?
- Jag skulle inte tagit det här beslutet om jag inte sett att det finns många potentiella ordföranden, så nu känner jag att jag kan avgå utan att känna en oro för partiet, säger Jonsson.

Anna Sunna, SR Sameradion
anna.sunna@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: