VÄDERLÄGET

SMHI varnar för översvämningar

SMHI utfärdar varning för höga och mycket höga flöden i vattendragen i större delen av Norrbotten.

-De väderrapporter som SMHI lämnar för de kommande dagarna är inte bra. Det finns massor av snö kvar och med sommartemperaturer flera dagar framåt kommer snösmältningen att resultera i massor av vatten. Det är också utlovat regn - det kan bli rejäla mängder i lokala åskskurar, säger Per-Mats Öberg, krisledare vid Trafikverket.

Det som väntar är översvämmade och kanske också bortspolade vägar.

-Vi arbetar intensivt med att laga de skador som uppstått för att få vägarna farbara igen. Det råder högsta beredskap för att ta hand om nya larm om vägskador, säger Öberg.

Speciellt besvärligt kan det bli i nedre delen av Byskeälven.

De höga flödena har gjort att bland annat vägen mellan Arvidsjaur och Arjeplog på sträckan Julträsk- Allejaure på sina håll är översvämmad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: