Värmen välkomnas av rennäringen

Den plötsliga sommarvärmen som svept in över Norrland har gett en kraftig snösmältning, med översvämningar och jordskred som följd. Flera av de stora vägarna i inlandet och fjällen är avskurna och många drabbas då de inte kan ta sig någonstans. Men mitt i all den här bedrövelsen finns det faktiskt också en del ljusglimtar.

I Grans sameby i norra Västerbotten tycker man att värmen är bra. Tobias Jonsson är ordförande i samebyn och har väntat på plusgraderna.

- Det var ett måste att det skulle börja tina någon gång, för det var kris där ett tag, eller det var kris, för de som hade renarna ute.

Innan vädret slog om var det i princip full vinter och mycket snö, vilket gjorde att det var krisartat för renarna som inte var inhägnade. Just nu är det en intensiv period i kalvningen och då är det viktigt att det finns tillräckligt med mat.

Tobias Jonsson berättar att rennäringen vant sig vid tidiga vårar och barmark första maj, men den här vintern har det varit mer normalt, det vill säga mer som förr. Renskötseln påverkas i och för sig av vårfloden som får svårare med transporterna och renarna kan få svårt att ta sig fram i vandringen. Men generellt är det positivt att det blev mildare väder.

- Det känns bra, det är som en liten sten som faller från var mans mage att det känns lugnt här nu. Det börjar komma fram lite barmark och kom fram mat till dem. Så det känns väldigt positivt, säger Tobias Jonsson.

Han förklarar att renarna vid kalvning till viss del påverkas av värmen men att de skulle ha påverkats ännu mer om det varit rykande vinter fortfarande.

- Visst är det så att det drunknar någon ren också i vårfloden när det blir mycket vatten, men får lägga det i paritet med att om det fortfarande varit vinter. Äntligen försvinner snön! säger Jonsson.

 

David Rydenfalk

david.rydenfalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: