VÅRFLODEN

Byar isolerade av vårfloden

Vårfloden har medfört att omkring 25 vägar är avstängda i Norrbottens och Västerbottens fjällområden.
Tågtrafiken på Malmbanan ställdes också in på tisdagen på grund av höga vattenflöden.

Under tisdagen stängdes ytterligare fem vägar av och väderprognoserna pekar på att det kan bli ännu fler. Värmen i norr gör att snön i fjällen smälter i blixtfart och fram mot torsdagen kan situationen förvärras genom att det är risk för åska med stora regnmängder i området.

-Det är ett stort flöde i bäckarna så det är risk att vägtrummorna kan täppas till. Då blir det kris på nolltid, vägen kan skäras av på en timme, säger Öhberg.

De flesta vägar som drabbats av höga vattenflöden och fått stängas av är mindre vägar.

Silvervägen drabbad

Av de större vägarna är Silvervägen, riksväg 95, avstängd mellan Allejaur och Baktåive på grund av översvämning. Även Sagavägen, länsväg 1088, som går från Kittelfjäll mot norska gränsen, är avstängd. Dessutom är det begränsad framkomlighet på E 12 från Storuman mot norska gränsen där vägen är rejält skadad på flera ställen ovanför Hemavan.

Trafikverkets personal har på flera ställen tvingats gräva av vägar och lägga ned vägtrummor för att rädda vägen från att spolas bort av de vattenmassor som forsar fram vid sidan av den.

Situationen har också förvärrats längs E 45 i Vilhelminas och Storumans kommuner.

-Där kan det bli kris. Flödet kommer västerifrån och E 45:an kan vara illa ute, säger Per-Mats Öhberg.

Tågen ställdes in

Längs Malmbanan jobbade man under dagen hårt för att leda undan vattnet. Norr om Abisko sattes bussar in i stället för tåg men senare under tisdagseftermiddagen ställdes all tågtrafik in norr om Kiruna.

-Som det ser ut nu blir det förmodligen inställd tågtrafik även under onsdagen, eventuellt längre, säger Beisi Sundin, pressinformatör vid Trafikverket.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: