ROVDJURSATTACK

Forskare attackerad av björnhona

Rovdjursforskaren Peter Segerström i Jokkmokk blev häromdagen attackerad och skadad av en rasande björnhona.
Detta skedde när björnhonan skulle sövas.

Segerström var tillsammans med sonen Einar och renskötaren Rune Stokke från Udtja skogssameby ute för att radiomärka björnar i ett projekt där forskare ska studera hur mycket renar som björnar river.

Björnhonan sköts med en bedövningspil från en helikopter - men reagerade inte som den borde.

I tio-tolv minuter sprang den runt innan den föll ihop.

Eftersom det var varmt ute ville Peter Segerström då dra ner björnen i en bäck för att kyla av den i samband med märkningen.

- Men då tvärvaknade den och kastade sig över mig och jag hamnade under björnen. Den bet mig i låret innan jag kom upp på benen, berättar Peter Segerström från sjukbädden på Gällivare lasarett.

- Den var så offensiv så jag tordes inte vända mig om för att springa för då skulle den ta mig. Så jag frontade den i stället och då bet den fast i armen.

Segerström berättar vidare att han tog tag om halsen på björnen för att den inte skulle hugga honom i huvudet. Då släppte den vänsterarmen och högg tag i högerarmen i stället.

- Där stod vi och höll om varandra och den bet och tuggade, säger Peter Segerström.

Under tiden hade sonen Einar hittat en liten torrfura som han drämde mot björnen - som då attackerade furan i stället.

- Då kom jag lös och kastade mig bakåt och sprang.

De satte en ny bedövningspil i björnen så att den somnade och Peter Segerström fögs med helikopter till vårdcentralen i Jokkmokk.

Han vårdas nu på lasarettet i Gällivare med sviterna efter björnbettet.

John Kuoljok, SR Sameradion
nyheter.sami@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: