Inga löften om pengar till samisk högskola

Samernas utbildningscentrum vill bygga upp en högskolemiljö i Jokkmokk. Det är en viktig fråga för det samiska samhället, anser Henrik Micael Kuhmunen, rektor på Samernas utbildningscentrum. Men finansiering saknas.

I går, tisdag, lyfte Henrik Micael Kuhmunen frågan för utbildnings-departementet som besökte Jokkmokk.

- Vi har den viljan och visionen att få en sådan miljö i Jokkmokk. Vi har samtal med Umeå Universitet och Samisk Högskola. Vi vill hitta former för att ha både grundutbildningar och en högskolenivå här, säger Henrik Micael Kuhmunen. 

Bör ses utifrån större sammanhang

Samernas Utbildningscentrum har snart i sjuttio åt utbildat samer. Från början i folkhögskoleform och nu vill man också kunna erbjuda utbildning på högskolenivå.

- Man ska se skolan utifrån ett större sammanhang i miljön i Jokkmokk och de resurser som finns här. Det är en hög samisk kunskapsnivå här och Jokkmokk är förutom på utbildningssidan stark även på kultur- och språksidan. Det är tre starka ben som är utvecklingsbara, säger Kuhmunen och betonar: 

- Sametinget bör uttrycka en viljeinriktning på hur man vill att det ska se ut i framtiden. Det har även efterlysts från departementet.

Tveksamt med finansiering

En bit på vägen mot samisk högskola skulle utbildningscentret komma om de får utökat statsanslag nästa år. Men fastän utrikesdepartementet ser positivt på ambitionerna säger statssekreterare Karin Pilsäter att de inte ska hoppas för mycket.

- Med tanke på det allmänna ekonomiska läget vi har haft med stora underskott, finanskrasch och extra hög arbetslöshet som ju tar stora resurser,  så finns det ju inte mycket pengar att lägga ut på olika nya satsningar, säger Karin Pilsäter.

Men det kan finnas andra lösningar påpekar Pilsäter.

- Det finns i många fall andra möjligheter med ordinarie finansieringssystem än att just få ett eget specialanslag från departementet, att vissa verksamheter kan finansieras andra vägar. Så det känns ju bra.

Anna Sunna

anna.sunna@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: