VÅRFLODEN

Fortsatta problem - men stabilare

Vårfloden fortsätter - men ställer inte längre till med lika stora problem för trafiken i norra Sverige.
-Läget ser stabilt ut. Vattnet har börjat sjunka undan på många håll, säger Per-Mats Öhberg på Trafikverket.

Ett 15-tal allmänna vägar var enligt Trafikverkets rapporter avstängda på onsdagseftermiddagen i de två nordligaste länen.

-På de flesta fall måste vattnet sjunka undan innan trafiken kan släppas på. Det är ännu för tidigt att bedöma hur stora skador vårfloden vållat och vad det kommer att kosta att reparera skadorna. Tjällossningen verkar glädjande nog inte bli så omfattande i det här området, säger Per-Mats Öhberg.

Av de större vägarna såg det på onsdagsmorgonen riktigt kritiskt ut för E 45.

-Vattnet håller på att sjuka undan vid Skarvsjöby, så vi bedömer att faran är över.

På onsdagen kunde tågen åter trafikera Malmbanan efter ett dygnslångt stopp på grund av översvämning vid banvallen.

De sommarlika temperaturerna som fått smältvatten att formligen spruta fram ur snödrivorna har sjunkit ner mot mer normala temperaturer.

-En lägre temperatur är gynnsamt. Det får gärna bli minusgrader så att snösmältningen mattas av - det finns ju fortfarande gott om snö kvar i markerna, säger Öhberg.

Vattnet forsar dock fram i vattendragen i norra Sverige och SMHI bedömer att risken för översvämningar fortsätter att vara hög i stora delar av Norrland.

Runt om i Norrland kämpar räddningstjänstens personal, husägare och ägare av fritidshus för att hindra vattnet att tränga in i husen och ner i källare. Räddningstjänsten i Lycksele fick på onsdagen rycka ut och förankra ett fritidshus som var på väg att flyta iväg med Öreälvens vatten.

En som följer översvämningarna på nära håll är Elving Blind i Ammarnäs.

Han bor alldeles intill Vindelåforsen och hos honom har vattnet trängt in i källaren.

 – Jag tror kulmen har vart, nu har det sjunkit undan. Men det kan stiga igen, det är mycket snö i fjällen, säger Elving Blind.

TT/Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: