JOKKMOKK

Ökat studiestöd för samiskan

Samiska språkstudier vid Samernas utbildningscentrum kan komma att hamna i en högre studiestödsklass. Det skulle innebära dubbelt så mycket i studiestöd för studenterna.

Idag kan man få 2500 kronor i månaden i studiestöd om man läser samiska på Samernas Utbildningscenter. Men det skulle kunna höjas till 5500 kronor, något osm skulle locka fler att läsa samiska tror Henrik Micael Kuhmunen, rektor på Samernas utbildningscentrum.

 – Många skulle ta steget att studera om det fanns en högre bidragsdel, det är jag helt övertygad om. Vi såg för några år sedan när rekryteringsbidraget fanns, när man vidgade ramarna, så fick man igång helfartsutbildningar på lule-samiska. Vilket hade en direkt påverkan språket - att folk går fortare fram i språkinlärningen, säger Kuhmunen.

Enligt Karin Pilsäter, statsekreterare på utbildningsdepartementet, så kan ett sätt att lösa studiemedelsfrågan vara att ändra definitionen på samiska studierna.

Om samiskan går att räknas som ett grundämne med stöd av den nya minoritetslagen, skulle det också innebära att de som läser samiska på gymnasial nivå också har rätt till högre studiestöd.

 – Om man inte har grundläggande behörighet så har man rätt att få ett högre bidrag att skaffa sig den grundläggande behörigheten, säger Pilsäter.

Ett annat sätt att finansiera samiska studier som Pilsäter pekar på, är att dela ut stipendier för att förse arbetsmarknaden med dubbel kompetens.

 – Exempelvis vara barnskötare och samisktalande eller ha omvårdnadsutbildning med samiska. Jag har fått en del nya infallsvinklar, säger Pilsäter.

Anna Sunna
anna.sunna@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: