Oenighet kring serviceavgift

Fem medlemmar i Saarivuoma sameby överklagar nu byastämmans beslut om serviceavgifter. De menar att beslutet är orättvist och saknar stöd i rennäringslagen.

Det var samebyns årsmöte som i mars beslutade att renskötande medlemmar ska betala 3000 kronor per år i serviceavgift, och de övriga medlemmarna närmare 1500 kronor.

De medlemmar som nu överklagat till sametinget hänvisar till att det varken i rennäringslagen eller samebyns stadgar står något om serviceavgift.

Dessutom skriver de att konsekvensen av den här serviceavgiften är att medlemmar med endast några få renar tvingas betala lika mycket som de med flera hundra renar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: