POLITIK

Sametinget omnämns inte i nya grundlagen

Nästa torsdag beslutar riksdagen att samernas status som folk skrivs in i grundlagen.
Men någon liknande skrivning när det gäller Sametingets roll är inte att vänta.

Sametingets styrelseordförande Sara Larsson menar att samernas status stärks i och med den nya grundlagen - men hon är besviken över att Sametinget inte nämns i lagen.

- Jag hade gärna sett att Sametingets roll hade säkerställts - inte bara som statlig myndighet utan även som ett folkvalt parlament med självbestämmanderätt, säger Sara Larsson.

Regeringen har lagt fram ett förslag till grundlag, där det i regeringsformen införs följande:

Samiska folkets och etniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv ska främjas.

Texten har godkänts av konstitutionsutskottet och ska nu formellt klubbas igenom av riksdagen nästa vecka.

- En rejäl uppgradering jämfört med det ursprungliga förslaget. Ett folk har större rättigheter till självbestämmande än en minoritet, sa folkrättsprofessorn Ove Bring i Sameradion tidigare i veckan.

Det ursprungliga förslaget kom från grundlagsberedningem och såg ut så här:

Samernas och andra etniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och och samfundsliv ska främjas.

Jörgen Heikki, SR Sámi Radio
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: