VÅRFLODEN

Extremt läge i Jämtland

I Jämtland stiger nu vattendragen i snabb takt.
Hammerdals vattenverk är hotat och SMHI har utfärdat varning för extremt höga flöden.

När vårfloden nu långsamt börjat släppa greppet i Västerbotten och Norrbotten har den i stället med full kraft slagit klorna i Jämtland.

Svårast är situationen runtom och i Hammerdal, mellan Östersund och Strömsund. På kort tid har vattnet stigit runt en halv meter. Flera bostadshus står i vatten och räddningstjänsten jobbar tillsammans med kommunens personal hårt för att rädda vattenverket från att översvämmas.

-Det är rejält hotat. Vi försöker att bygga upp med sandsäckar men måste åka båt ditut för vägen är borta, säger räddningschef Morgan Olsson.

Situationen är allvarlig även i Rörströmssjön mellan Hoting och Dorotea samt i Hårkan, ett biflöde till Indalsälven.

Fortsätter stiga
Enligt SMHI:s prognoser kan vattnet fortsätta att stiga i ytterligare ett par dygn. Däremot verkar kulmen ha nåtts längre norrut.

På torsdagskvällen var fortfarande 17 vägar avstängda i Norr- och Västerbotten men där hade vattnet börjat att sjunka.

-Det har stabiliserat sig väldigt mycket under dagen. Vattnet rinner undan och vi kommer att öppna fler vägar under natten och fredagen, säger Trafikverkets krisledare Per-Mats Öhberg.

Två vägar kunde öppnas under dagen men två andra fick samtidigt stängas, därför är antalet avstängda vägar oförändrat. Läget har ändå ljusnat betydligt.

Stora skador
När vattennivån sänkts har Trafikverket konstaterat att det uppstått stora skador på vägnätet.

-På omkring 150 vägavsnitt har det blivit erosionsskador. Till exempel där det är långa backar har vattnet sökt sig till vägdikena och orsakat ganska omfattande skador på vägen, säger Per Mats Öhberg.

Att vårfloden orsakar så mycket skador på vägnätet som i år är ovanligt.

-Det här är exceptionellt. Något liknande har vi inte sett sedan 1995. Då var det de stora älvarna som översvämmades, i år är det de mindre vattendragen, säger Per-Mats Öhberg.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson kommer att besöka Västerbotten på fredagen och ska då bland annat diskutera den svåra vägsituationen med Trafikverket.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: