VÅRFLODEN

Läget stabiliseras i Jämtland

I Jämtland har de extremt höga nivåerna i vattendragen sjunkit något under natten.
Trots det är Hammerdals vattenverk fortsatt hotat och SMHI har utfärdat varning för extremt höga flöden.

-Under natten har vattennivåerna sjunkit 2,5 centimeter. Men vi har byggt vallar med sandsäckar kring vattenverket hela natten och kommer att fortsätta, säger Niclas von Essen, inre befäl vid räddningstjänsten.

När vårfloden nu långsamt börjat släppa greppet i Västerbotten och Norrbotten har den i stället med full kraft slagit klorna i Jämtland.

Svårast är situationen runtom och i Hammerdal, mellan Östersund och Strömsund. På kort tid steg vattnet runt en halv meter. Flera bostadshus står i vatten och räddningstjänsten jobbar tillsammans med kommunens personal hårt för att rädda vattenverket från att översvämmas.

-Vi väntar en ny prognos från SMHI klockan 10 och kommer under dagen att flygfota alla älvar i området för att se utvecklingen, säger von Essen.

Även i området kring Rörströmssjön, mellan Hoting och Dorotea, är vattenflödena extremt höga.

I Jämtland var fem vägar avstängda på fredagsmorgonen.

Enligt SMHI:s prognoser kan vattnet fortsätta att stiga i ytterligare ett par dygn. Däremot verkar kulmen ha nåtts längre norrut.

På fredagsmorgonen var fyra vägar avstängda i Norr- och Västerbotten men där vattnet börjat att sjunka.

När vattennivån sänkts har Trafikverket konstaterat att det uppstått stora skador på vägnätet.

På omkring 150 vägavsnitt har det blivit erosionsskador. Till exempel där det är långa backar har vattnet sökt sig till vägdikena och orsakat ganska omfattande skador på vägen, enligt Trafikverket. Att vårfloden orsakar så mycket skador på vägnätet som i år är ovanligt.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson kommer att besöka Västerbotten på fredagen och ska då bland annat diskutera den svåra vägsituationen med Trafikverket.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: