Sametinget

Minoritetsstyrelse kan få ett tungt plenum

Det kan bli tufft för sametingets styrelsen att få igenom sina förslag under plenum i Arjeplog denna vecka. Anledningen är att styrelsen inte har egen majoritet i plenum. Styrelsen har endast stöd av 15 av de 31 ledamöterna.

Det är en av frågorna som kommer att lyftas även i talarstolen. Samernas partiledare Anders Kråik ställer i en interpellation sig frågande till styrelsens rätt att föra samiska folkets talan. 

Kråik vill veta vilken demokratisyn styrelsens ordförande har, och syftar på att styrelsen hamnat i minoritet efter att Guovssonásti hoppade av styrelsen i februari.

Styrelseordförande Sara Larsson medger i sitt svar på interpellationen att det är en odemokratisk situation med en styrelse i minoritet.

Men samtidigt hänvisar Larsson till att hennes förslag från i höstas kvarstår - nämligen att styrelsen ska bestå av sju ledamöter, en från varje parti och en ersättarplats till det minsta partiet. Mot den bakgrunden hävdar Larsson att det är partierna utanför styrelsen som måste ta initiativ till en lösning.

Som avslutning skriver Sara Larsson att så länge ingen annan visar en vilja och ett stöd för att leda sametinget så kommer hon att fortsätta göra det. 

Andra ärenden som lyfts i interpellationerna, det vill säga skriftliga frågor till sametingets styrelseordförande, är den svensk-norska renbeteskonventionen samt katastrofskadeersättningar. Rörande katastofskadeersättningen framgår det i styrelseordförandens svar framgår att sametinget fortfarande inte har fått svar från regeringen, där man krävt extra pengar för att ersätta byarna för omkostnader i samband med årets dåliga betesvinter.

En av de stora frågorna i övrigt under det här plenumet rör Sametingets kommitté för en ny samepolitik - en kommitté som kom till sedan ett enigt sameting förkastat regeringens samepolitiska förslag.

Istället ska representanter för alla åtta sametingspartier ta fram förslag på bland annat hur de samiska naturresurserna ska förvaltas och hur sametinget ska få ökat inflytande i olika beslutsprocesser.

Till plenumet i Arjeplog den här veckan läggs det fram förslag till direktiv för kommittén att arbeta efter.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Anna Sunna
anna.sunna@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: