Maktskifte i tinget?

Oppositionspartierna i Sametinget planerar en kupp gentemot sittande styrelse. "Vi får väl avgå", suckar styrelseordförande Sara Larsson.

Plenum startade i Arjeplog på tisdag morgon. Efter drygt en timme framkom att oppositionspartierna smider kuppartade planer och tänker lägga fram ett gemensamt förslag gällande styrelsen.

Efter att partiet Guovssonásti lämnade styrelsen vid plenum i Skellefteå i februari så har ju styrelsen endast stöd av 15 av tingets 31 ledamöter.

Det här påpekar Samernas partiledare Anders Kråik i en interpellation där han ifrågasätter styrelsens legitimitet.

 – Sara Larssons målsättning var ju att ena Sametinget, men vi ser ju nu att det går åt motsatt håll, säger Kråik i en intervju på Sameradions webbradio, SR Sápmi.

Ny styrelse
På oppositionssidan finns Samerna, Samelandspartiet, Guovssonásti samt den politiske vilden Ronny Svarto, tidigare Jakt- och fiskesamerna. Dessa har tillsammans 16 mandat, det vill säga en majoritet i plenum. Om de gemensamt skulle kräva att styrelsen ska väljas parlamentariskt så får de igenom sitt krav, allt i enlighet med Sametingsordningen.

Anders Kråik säger att det länge pågått diskussioner mellan olika partier om hur man ska säkerställa demokrati, insyn och delaktighet.

 – Vi kommer med en presentation under eftermiddagen.

Har du ett motförslag till att bilda styrelse?

– Det återstår väl att se, det kan väl hända.

Parlamentariskt styrelseskick tillämpas i riksdagen där ett antal partier bildar majoritetsblock och regering. På samma sätt har Sametinget fungerat under förra mandatperioden då Samelandspartiet, Skogssamerna, Samerna och Min geaidnu bildade styrelse.

Styrelseordförande Sara Larsson säger sig inte känna till någonting om oppositionens planer gällande styrelsen i dagsläget.

 – Vi har inte förstått vad de är så kritiska till, för deras platser finns ju i styrelsen om de vill sitta på dem.

Men oppositionspartierna och Ronny Svarto har ju majoritet i plenum?

 – Ja, och enligt Sametingets arbetsordning, om det finns en majoritet så ska styrelsen bli en majoritetsstyrelse, så då kommer vi ju i sådana fall få avgå.

Hur känns det?

– Det tråkigaste är att det har gått så bra för oss i styrelsen, vi har  kommit långt i vårt politiska arbete och fått en bra process i Sametingets kansli med att få styrning på kansliet.

Samelandspartiets ordförande Ingrid Inga bekräftar Anders Kråiks uppgifter om att oppositionen har något på gång. Men Inga vill inte kommentera saken ytterligare.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: