Marakatt funderar

Sara Larssons kamp mot majoriteten

Det blir konstiga beslut, felaktiga beslut. I alla fall om du frågar Sara Larsson, Min Geaidnu. 16-13 till Larssons nackdel är siffrorna för dagen med Larsson i underläge. Det låter jämnt men siffrorna avslöjar inte hela sanningen. Fråga Sara Larsson, idag styrelseordförande, imorgon kanske medarbetare igen på Länsstyrelsen i Västerbotten.

Anders Kråik jobbar hårt för att dölja hur nöjd han är. Han kan konstatera att det blev många segrar under första plenumsdagen i Arjeplog. Eller rent ut sagt, det var slakten i Arjeplog.  Han sitter inte på styrelseordförandeposten men härskar under plenum. Med Ingrid Inga och Per-Mikael Utsi vid sin sida och politiska vilden Ronny Svarto som trumfkort faller Larsson tungt.

Under omröstningarna ekar ja-rösterna klart för Sara Larsson. Men hennes högljudda allierade faller med siffrorna 16-13 gång på gång. Från förslaget om barnpassning till budgeten får hon ge sig. Även om det är små förändringar från ursprungsförslaget klubbas de igenom. Det hade inte hjälpt om presidiets talespersoner också röstat.

Ingrid Inga, Anders Kråik om vartannat kräver votering. Det är som att lägga straff i handboll utan målvakt. Sara Larsson har ingen chans. Modet håller hon uppe samtidigt som världen rämnar. Viljan att jobba för det samiska folket verkar driva henne. Viljan att inte ge upp, för hon får beröm av flera väljare. En kvinna vid rodret har ju satt färg även på det blekgula sametingshuset. Lika oväntat som att hon skulle få posten som styrelseordförande lika abrupt kan det nu ta slut.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: