SAMETINGETS PLENUM

Samiskt språkcenter upprör

Det blir inget sydsamiskt språkcenter i Tärnaby. Istället blir det ett samiskt språkcenter. Det här upprör sydsamer som hoppats på en förstärkning av det sydsamiska språket.

En av dem som upprörs över den här förändringen är Odd Willenfeldt, sydsamisk språklärare i Tärnaby.

 – Det är otroligt tragiskt att man gjort den här abrovinkeln på det här språkcentret, därför att sydsamiskan är ju konsterat att vara ett av de mest hotade språken. Så därför är det för sydsamiskans del en katastrof.

Willenfeldt menar att det är viktigt med ett sydsamiskt språkcenter i Tärnaby för att det ligger på sydsamiskt område.

 – Därför är det tämligen självklart att språkcenter i Tärnaby ska jobba med sydsamiska frågor.

I ett plenumsbeslut från 2006 fastslog Sametingets folkvalda politiker att det skulle bildas sydsamiska språkcenter i Tärnaby och Östersund.

Men nu när uppdraget färdigställts på regeringskansliet framgår att det är samiska språkcenter som ska etableras. Odd Willenfeldt tycker att det var ett olyckligt beslut.

 – Nu kan regeringen säga att vi har ett språkcenter som behandlar alla varieteter och då behöver vi inte inträtta fler språkcenter inom överskådlig tid.

Sametingets styrelseordförande Sara Larsson menar att det är bra att de här språkcentrumen stödjer alla samer som vill återta sitt språk.

 – Jag tror att det är bra och vi har försäkrat att vi har sydsamisk kompetens på båda de här språkcentrena.

Samtidigt menar Larsson att problemet är att Sametingets plenum och styrelse skulle ha fattat tydligare, ledande beslut. Och Larsson ser ingen risk att det redan svaga sydsamiska språket blir ännu svagare och tunnas ut efter ett sånt här beslut.

 – Jag tror, jag hoppas inte det.

David Rydenfalk
david.rydenfalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: