RITSEM

Dyrt vägras

Raset på vägsträckan mellan Ritsem och Stora Sjöfallet har hittills kostat cirka 700 000 kronor. Av dessa pengar är en halv miljon skattepengar som använts till att med helikopter flyga ut de cirka 170 personerna som befann sig i Ritsem. Vägraset inträffade för en och en halv vecka sedan.

 – Cirka 400.000 kronor sedan tillkommer även busstransporter och lite taxitransporter. Så jag skulle tro att om man sammanfattar allt så är det kring en halv miljon kronor, säger Alf Waara enhetschef vid Gällivare kommuns gata-park avdelning.

Var det nödvändigt att flyga ut folk med helikopter som du ser det nu?

 – Sett i backspegeln hade man helt klart kunnat göra det på ett annat sätt. I efterhand är det väldigt lätt att komma med de riktiga lösningarna, ingen har gjort något fel, konstaterar han.

Men det blev lite dyrt...

 – Ja, det kostar enorma pengar, det gör det.

Alf Waara fick mandat av Gällivares socialdemokratiska kommunalråd, Tommy Nyström att fatta alla nödvändiga beslut.

 – Det blev väldigt mycket jag som tog en massa beslut som man i efterhand kan fundera på om det var rätt. Jag hade fullt mandat för att genomföra det jag genomförde, säger han.

Vägsträckan som är fem mil lång mellan Ritsem och Stora Sjöfallet ägs av en vägförening där Gällivare kommun, Vattenfall, tre samebyar och länsstyrelsen rennäringsenhet är de största ägarna. Det finns ännu ingen slutsumma för reparationskostnaderna.

 – Hittills, som jag bedömer väldigt snabbt, har vi satsat cirka 200.000 kronor. Men sedan har vi att göra alla reparationerna av det vi slog sönder när vi tog bort trummor och satte nya, och räcken har försvunnit som måste återställas. Så det är väldigt mycket pengar som kommer att gå åt till att återställa det här, säger Alf Waara.

Maritha Mossberg, Sveriges Radio Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: