SAMETINGETS PLENUM

Styrelsen avgår

Sametingets styrelse ställer sina platser till förfogande. Det meddelade Sametingets styrelseordförande Sara Larsson när plenum startade på onsdagen.

 – Förhoppningen är att plenum ska kunna välja en styrelse som man kan backa upp, sa styrelsens ordförande Sara Larsson i talarstolen.

Onsdagen på Sametingets plenum inleddes dramatiskt med att styrelsens ordförande Sara Larsson i talarstolen meddelade att styrelsen ställer sina platser till förfogande.

Dessutom är gamla styrelsens förhoppning att sittande plenum ska kunna utse en ny styrelse.

Sara Larsson säger att styrelsen inte gör detta för att man är missnöjda med sitt arbete. Det är inte heller enligt Larsson, känslan av ett bristande väljarstöd som ligger bakom avgången.

Istället menar Larsson att styrelsen avgår för att Samelandspartiet, Samerna och Guovssonásti tillsammans med politiske vilden Ronny Svarto visat under gårdagens plenum att de inte vill samarbeta i plenum.

 – Dessa partier tillsammans med politiske vilden Ronny Svarto vill uppenbarligen själva styra Sametinget, säger Larsson och är kritisk mot att de inte meddelat styrelsen detta.

Sara Larsson menar dessutom att styrelsen fått ett tydligt misstroende riktat mot sig. Det menar Larsson kommer från Samelandspartiets ordförande Ingrid Inga som i Sameradion uttalat att hon skulle ha avgått om hon suttit i styrelsens position.

 – En tydligare misstroendeförklaring kan en styrelse inte få, säger Larsson.

Samelandspartiets tidigare ordförande, sametingsledamoten Lars Anders Baer kommenterar styrelsens avhopp med att demokratin fungerar.

 – En styrelse i minoritet som inte får igenom sina saker måste avgå, säger Baer.

Baer förväntar sig nu att ett nyval av styrelse görs. Plenum är ajournerat och förhandlingar pågår enligt Baer mellan olika partier. Samelandspartiet vill egentligen vill se en parlamentarisk styrelse enligt regeringsmodell, men eftersom det saknas en tydlig majoritetskonstellation så kan det bli en proportionellt vald styrelse där partierna tar plats efter storlek.

 – Det verkar nu bli en proportionell styrelse, eftersom det saknas en majoritetskonstellation, säger Baer.

Guovssonásti lämnade styrelsen i februari vilket gjorde att styrelsen förlorade majoriteten i plenum.

Men en annan starkt bidragande orsak till att styrelsen hamnat i minoritet är den politiske vilden Ronny Svarto, tidigare partiet Jakt- och fiskesamerna.

Svarto har under dessa dagar varit vågmästaren som gett oppositionen ett mandats övertag mot styrelsen med 16-15 i antal ledamöter. Han förklarar att han valde att bli politisk vilde eftersom styrelsekonstellationen inte drivit frågor som rör honom.

 -- Vi som är marklösa, bor på statens mark och är utanför samebyarna, vi offras i striden mellan markägare och samebymedlemmar, säger Svarto, som menar sig se bättre möjligheter att förbättra situationen genom samarbete med oppositionspartierna och då syftar han framförallt på partiet Samerna.

Svartos tidigare partikamrat Josefina Skerk, styrelseledamot för Jakt och fiskesamerna säger att man inte kan vara så här disfunktionella i fyra år.

 – Jag ser med spänning nu på vad som kommer att hända, om de kommer att få ihop det, säger Josefina Skerk, och tillägger att hon vill se en bred lösning.

Jokkmokks kommunalråd Anna Hövenmark finns som många gånger tidigare på plats och följer plenumet med intresse. Hövenmark tycker att händelseutvecklingen är trist för Sametingets del.

Hövenmark menar att det är viktigt att Sametinget blir en ordentlig del av storsamhället och är därför rädd att det kan skada Samtingets förtroende i förlängningen om man inte löser konflikterna.

 – Risken är att man fortsätter att säga att de aldrig kommer överens och den politiska debatten hörs inte.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se