1 av 2
Förslaget undertecknades av Laponiadelegationen i Miljödepartementets lokaler. Foto: Frida Fernqvist
2 av 2
Landshövding Per-Ola Eriksson lämnar förslaget till statssekreterare Åsa Britt Carlsson. Foto: Frida Fernqvist

Samisk majoritet i Laponias styrelse

Delegationen för Laponia överlämnade igår ett förslag angående Laponiaförvaltningen till regeringen. Förslaget innebär bland annat att samerna ska få majoritet i styrelsen samt full renskötselrätt i världsarvet Laponia.

Per-Gustav Nutti är renskötare och sitter med i Laponiadelegationen. Att de nu får full renskötselrätt är något han egentligen tycker borde vara självklart.
 - Vi tycker inte att det är något underligt med det. Det är marker som vi har använt och vårdat. Det är inget konstigt för oss, men för andra har det ju varit kontroversiellt, säger Per-Gustav Nutti.

Diskussioner sedan 2006
Laponia består av fyra nationalparker och två naturreservat. När nationalparkerna bildades i Sverige för cirka 100 år sedan, hade de samer som verkade där fulla rättigheter kopplade till renskötselrätten. Men med tiden har renskötselrätten gradvis försvagats inom nationalparkerna.

Sedan 2006 har parterna i Laponiaprocessen diskuterat hur förslaget ska se ut. En fråga där det varit särskilt svårt att komma överens är den om renskötselrätt i området. Men det nya förslaget stödjer renskötselrätten fullt ut. I processen arbetar Naturvårdsverket, länsstyrelsen, de berörda samebyarna och kommunerna Jokkmokk och Gällivare.

Ett moraliskt ansvar
Michael Teilus, var med vid överlämnandet. Han företräder de samebyar som är berörda av världsarvet Laponia och förklarar vad förvaltningen innebär.
 - Först och främst är det en fråga om en lokalt förankrad förvaltning med stort lokalt inflytande. Det som är särskilt markerat och som har varit en utgångspunkt för de berörda samebyarna är att det ska vara en samisk majoritet i styrelseorganet. Det kommer innebära ett stort inflytande men också ett stort ansvarstagande, säger Michael Teilus.

Maria Ågren, generaldirektör vid Naturvårdsverket är nöjd med förslaget.
 - Den stora skillnaden blir att samebyarna nu får ett väldigt stort ansvar att medverka. Dels får samerna majoritet i förvaltningsorganisationen men framförallt är det ett moraliskt ansvar att verka för att vi håller de naturvärden vi avser, säger Maria Ågren.

Viktigt steg
I ett pressmeddelande säger Svenska samernas riksförbunds ordförande, Jörgen Jonsson, att förslaget är ett viktigt steg för samiskt självbestämmande.

 - Det resultat som vi nu ser har varit möjligt genom att samtliga aktörer har arbetat mycket seriöst med frågan. Samebyarna har lagt ner ett oerhört stort arbete, men detta hade inte räckt om inte det övriga partnerskapet också varit likvärdigt engagerade, säger Jörgen Jonsson i pressmeddelande. 

Frida Fernqvist
frida.fernqvist@sr.se

Bakgrund världsarvet Laponia

1996 utnämndes Laponia till världsarv av Unesco. Området med stora skogar, fjällar och myrer är 9 400 kvadratkilometer stort och ligger i norra Sverige. De samebyar som berörs och verkar inom Laponia är fjällsamebyarna Luokta-Mavas, Tuorpon, Jåhkåkasska, Sirges, Unna Tjerusj, Báste och Gällivare skogssameby. Ytterligare två samebyar har rättigheter i området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".