1 av 2
Anders Kråik, Samerna
2 av 2
Per-Gustav Idivuoma Foto:Maria Unga
POLITIK

Skarp kritik från Kråik

När partiet Samerna hade sin årliga partistämma i Arvidsjaur under helgen var partiledaren Anders Kråik mycket skarp i sitt inledningsanförande. Kritiken riktades mot samiska ledamöter i renbeteskonventionen.

Anders Kråik sa att vissa personer sett till egna intressen i stället för att arbeta för alla samebyar. Kråik menar att de som skulle företräda de samiska intressena och samebyarna, i vissa avseenden inte har beaktat en enda stavelse i vad som har framkommit exempelvis från Handölsdalens sameby.

Finns det handlingar som påvisar det här?

- Resultatet av det förslag som är lagt är en handling i sig som är belysande hur man har misskött hela ärendegången och det är jättekonsekvenser som Handölsdalens sameby står inför nu, att för första gången kanske tvingas ingå i ett nytt bildande av ett nytt konventionsområde och samebyn har överhuvudtaget aldrig varit inlemmat i en konventionsfråga tidigare, svarar Kråik.

Har inte Handölsdalen haft möjlighet att påverka utvecklingen, genom skrivelser m.m eller menar du, att ni lämnat in handlingar och de inte har blivit beaktade?

- Som jag sagt tidigare så har det inte beaktats med en enda stavelse vad Handölsdalen har anfört, och det märkliga är att man verkar vara nöjd inom de samebyar som de samiska representanterna kommer i från, och man har inget att klandra i förslagsdelen. Att så flagrant ha underlåtit sig i en förhandling som man är ansvarig över, att inte ta med vitala fakta i bedömningen när man lägger fram ett förslag är häpnadsväckande, säger Kråik.

Per Gustav Idivuoma som suttit med i förhandlingarna om en ny renbeteskonvention säger att alla samebyar och distrikt har haft möjlighet att under hela kommissions- och förhandlingsarbetet hitta egna lokala lösningar på hur framtiden ska se ut från den egna horisonten och att detta har beaktats under arbetet.

- Att den sameby som jag är medlem i skulle ha haft fördelar ser jag enbart som oförskämdheter. Det är nog dags för Anders Kråik som vice ordförande i vårt högsta organ Sametinget att höja näsan över vattenbrynet i sitt statsmannabeteende och ha lite mer bakgrundsfakta om frågornas svårigheteskaraktär, säger Per Gustav Idivuoma.

Som politiker med ansvar för ett enat Sápmi måste det finnas en vision om hur rennäringen ska utvecklas på ömse sidor om riksgränsen. Ansvar måste det ändå finnas i det man framför som offentlig person, menar Idivuoma.

John Kuoljok

sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".