Solveig Labba blev överaskad när hon fick kyrkans kulturstipendium.

Prisas för arbete med samebarn

”För ett brinnande intresse och ett tålmodigt arbete inom kyrkans samiska barnarbete”, så motiverar Samiska Rådet i Svenska kyrkan varför de ger 2009 års kulturstipendium till Solveig Labba, Soppero.

Solveig Labba uppvaktades i Jarin, under invigningen av det nya kapellet. Hon blev uppropad till att komma fram till Johannes Marainen, ordförande i Svenska kyrkans samiska råd. Som tilldelade henne ett kulturstipendium.

– Det var en glad överraskning, det visste jag inte, säger Solveig Labba.

I diplomet står det:
”Solveig har tillämpat samisk pedagogik och strävat efter att föra vidare samisk kunskap inom bland annat växtriket, den samiska kulturen och det samiska språket. Solveig har varit initiativtagare till samiskt kyrkligt barnmaterial med framtagande av en CD-skiva och en sång- och bönbok.”

– Egentligen ser man inte själv vad man gör. Man bara jobbar på. Jag har alltid varit intresserad av att lära barn det jag kan om bland annat växter, hantverk, språk och det jag har lärt mig av äldre personer, säger Solveig Labba.

Prispengarna på 2500 kronor tänker hon använda till att fortsätta arbetet med att skriva sin samiska barnbok om insekter.

– Jag håller på och samlar in samiska berättelser om insekter och insekternas namn på samiska. Det tror jag vinsten ska gå till, säger hon.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".