BRYSSEL

Samiska ungdomar kränkta

Ungdomar från Sáminuorra som är på besök i Bryssel känner sig kränkta av Folkpartiets Eu-parlamentariker Cecilia Wikström.

Wikström har upprepade gånger försökt få en inbjudan till Sametingets plenum, men inte fått det. Hon riktade den kritiken mot ungdomarna vid deras besök på Europaparlamentet. Något som Per-Jonas Partapuoli och de andra ledarna från Sáminuorra upplevde som obehagligt.

- Vi tyckte att det var väldigt personligt eftersom det riktades till oss och vi fick ta den skit som vi tycker att Sametinget borde ha tagit, säger Partapuoli. 

Wikström sitter som ledamot i utskottet för rättsliga frågor och som ersättare i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter och utskottet för sociala frågor. Hon har tidigare suttit i kulturutskottet i riksdagen. Per-Jonas Partapuoli blev mycket förvånad över Wikströms beteende som han upplevde kränkande.

- Man knöt näven för att det inte skulle hoppa ut något ur munnen, eftersom man inte vill säga något opassande. Men jag tyckte att det var kränkande, berättar Partapuoli.

Cecilia Wikström säger att hon suttit i kulturutskottet i sju år och aldrig blivit inbjuden till Sametinget.

- Jag tänkte att de som är unga och fräscha kan tala om för de som går på rutin, att det kanske är en bra idé att man bjuder i Europaparlamentarikerna. Det var bara en uppmaning.

Så det fanns ingen avsikt att ställa dem till svars?

- Inte på något sätt. Jag vet bara hur det är i vårt eget ungdomsförbund inom Folkpartiet. Det är ju de man ska prata med. De är ofta en spark i baken på oss som är gamla och tunga, säger Wikström.

Tora Lindberg

tora.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".