Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ingrid Inga, Sametingets styrelseordförande. Foto: Thomas Sarri.
SAMETINGET

Rennäring högt upp på agendan

Efter byte av styrelseordförande kommer nu Sametingets politiska ledning att prioritera samiska näringspolitiken och rättighetsfrågor.

Ingrid Inga som är Sametingets nya styrelseordförande pekar på vikten av rennäringsfrågorna.

 – Med den bild som rennäringen lever idag, under den press som rennäringen lever skulle det vara märkligt om inte sametinget tar tag i de här frågorna och försöker stötta rennäringen. Utan rennäringen har vi inget sameting heller, säger Ingrid Inga.

Trots att Sametinget har en proportionell styrelse där de sex största partierna sitter har tre partier ett samarbete. Det är Samelandspartiet, Guovssonásti och Samerna.

En allians som får styrelsens före detta ordförande Sara Larsson att reagera. Hon säger sig vara pessimistisk och frågar sig om de tre samarbetspartierna tänkt köra över resten av styrelsen.

Styrelsen består i övrigt av partierna Min geaidnu, Vuovdega och Jakt -och fiskesamerna. Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamernas partiledare är starkt kritisk till att Ingrid Inga fått sin makt med hjälp av en politisk vilde.

 – Det är som jag har sagt, Ingrid Inga som person är en duktig politiker, men nu när hon allierat sig med en politisk vilde så blir det svårt, både för Inga och för sametinget. Den oheliga alliansen fördömer ju vi från jakt- och fiskesamerna. Nu får Inga försöka göra det bästa, men jag tror att det blir svårt, säger Håkan Jonsson till Sameradion.

Styrelseledamoten Sara Larsson är rädd att den nya styrelsens politik bara kommer att arbeta med att utveckla rennäringsfrågor och glömmer helhetsperspektivet, att alla samiska sakområden ska utvecklas. 

En oro som Ingrid Inga inte delar, hon säger tvärtom att trepartialliansen kommer att utveckla flera olika samepolitiska frågor.

 – Som jag tidigare sagt har vi en valteknisk samverkan och ett politisk dokument i botten. Som grund för vårt gemensamma arbete. Och vi har naturligtvis lyft upp politikområden som vi tycker är viktiga. Exempelvis samiska näringar, samisk utbildning, samisk kultur, samisk hälsa och även andra frågor som exempelvis rovdjursproblematiken, säger Ingrid Inga.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".