Kiruna kyrka väntas bli knökfull på midsommarafton. Foto: Magdalena Martinsson.

Stort intresse för samisk konfirmation

Igår började det samiska konfirmationslägret i Nikkaluokta. I år deltar 44 ungdomar som konfirmeras på midsommarafton.

Ante Baer är en av konfirmanderna som kommer ända från Dikanäs i Västerbotten. Han har rest 50 mil norrut för att delta på lägret.

- Det är jätteroligt att vara här för man lär sig mycket och träffar mycket roligt folk, säger han.

Även om konfirmationslägret hålls i Nikkaluokta så kommer själva konfirmationen och festmåltiden att hållas inne i Kiruna. Ritva Elsa Seppälä, stiftsadjunt från Luleå stift tycker att det är roligt att så många människor är intresserade av att delta i gudstjänsten.

- Vi behöver stora kyrkolokaler varje gång det är samisk konfirmationsgudstjänst. Och till festmiddagen dagen innan kommer det många släktingar och vänner till de konfirmerade så då behövs det stora lokaler även till det, säger Ritva Elsa Seppälä.

På midsommarafton äger gudstjänsten rum i Kiruna kyrka och det kan komma mellan 500 och 800 personer så kyrkan väntas bli full och mer därtill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".